| | | | |

Wat doe je in een crisisituatie? Hoe voorkom je dat het Corona-virus ook jouw zaak treft?

Corona! Hellup!

Op een paar dagen tijd zijn alle zekerheden wéggevallen… ineens ziet de toekomst er helemaal anders uit dan we gedacht hadden…we weten helemaal niet wat de impact zal zijn van dit virus op de toekomst van onszelf en onze zaak.

Misschien slaat de angst ook om jouw hart. Ik ben al 25jaar actief in de beauty sector, heb 2 financiële crisissen en 1 persoonlijke crisis prima ‘overleefd’ met het salon, maar nu zitten we in een totaal andere situatie… het gaat nu over onze gezondheid en de gezondheid van de volledige bevolking en dat vraagt een iets andere aanpak.

Ik geef toe dat ik ook even helemaal van mijn melk was en niet goed wist hoe hierop te reageren.

Maar vandaag heb ik de hele dag oplossingen zitten bedenken en ik wil ze graag met jou delen. Ik veronderstel dat je helemaal op de hoogte bent van alle hygiënische maatregelen, dus daar wil ik het even niet met je over hebben. Maar wél over hoe je je salon klaarstoomt voor NA de crisis.

 

Dus … hoe ga je om met deze nieuwe, vreemde en beangstigende situatie? En hoe zorg je ervoor dat je salon niet ten onder gaat? Hieronder vind je alle linken van instanties waar je terecht kan met al je vragen!

Eén zaak is zeker: je mag je niet laten leiden door het collectieve angstgevoel dat overal rondom ons hangt (denk maar aan alle ‘hamsteraars’). Als je méégaat in die angst, dan kom je niet tot oplossingen en schiet je in een kramp. Angst is géén goede raadgever!

 

Dus … wat is het alternatief?

Vertrouwen en een goede voorbereiding!

Blijf niet bij de pakken zitten, laat je kop niet hangen! Denk NU na over later.

Focus op een leven NA corona!

Er zijn veel zaken die je NU kan doen en waaraan je kan werken. Sommigen brengen onmiddellijk geld in het laatje, andere zullen nuttig zijn op langere termijn.

 

Wat je vooral NIET moet doen, is in een kramp schieten en alles laten vallen.

 

LEER nu BIJ

Geef zeker niet zomaar geld uit aan onnodige zaken, maar laat het geld wél rollen voor zaken die goed zijn voor jezelf én je salon. Laat die zaken  DOORgaan, die je verder helpen (nu of in de toekomst). Nu niet werken AAN je salon kan je later zuur opbreken. Als je NU werkt AAN je zaak (marketing, social media, doelen stellen, …), dan sta je straks VEEL sterker in je schoenen na deze crisis. Dus gebruik deze tijd om je bij te scholen, neem die cursus weer eens bij de hand of schrijf je alsnog in voor één van mijn trajecten. Dan hoef je niet alles meer alléén te doen en krijg je de begeleiding en de motiverende schop onder je kont.

Gebruik deze tijd om de ALL-IN ondernemersopleiding te volgen en je ondernemersskills bij te schaven… en je zaak zal future proof zijn. De promoties, die normaal nu afgelopen zijn, blijven nog even langer geldig. Neem gerust even een kijkje op: www.business2life.be/boost-your-beauty-business

én Ik heb enkele nieuwe, leuke aanbiedingen, waar ik je onder deze blog  over vertel. Niet te missen aanbiedingen 😊

 

Ik wou het met je hebben over enkele heel belangrijke zaken die je NU kan doen om je salon corona-proof te maken.  Here we go!

 

VERKOOP

Verkoop NU cadeaubonnen of verzorgingen met een korting (bv 10%) en die behandelingen kunnen dan effectief later doorgaan. Bv de klant koopt een bon van €100 en ze krijgen die tijdelijk voor €90… laat de bonnen op afspraak afhalen of lever aan huis als extra service.

 

EENMALIGE STOCKVERKOOP

Kijk of je overbodige stock staan hebt en verkoop die met een fikse korting. Opruimactie.

 

VERKOOP (nog maar eens 😊)

Zet maximaal in op je verkoop – je kan bv een facebook live geven over hoe je je huid dagelijks verzorgt. Verwittig je klanten dat je live komt en geef het tijdstip door, zodat ze kunnen kijken. Na die facebook live leg je uit dat ze die producten bij jou kunnen komen afhalen op afspraak OF dat je ze naar hen brengt… als extra service…. Home delivery 😊. Het is nu niet het moment om bang te zijn om te verkopen. Klanten blijven sowieso producten nodig hebben. Waarom zou je ze naar de concullega’s laten gaan? Het is NU het moment om in actie te schieten en te durven advies geven.

Heb je een webshop, zet die dan NU extra in. Heb je er nog géén, kijk dan eens met je webmaster of je dit voor een klein prijsje kan installeren. Hou je klanten op de hoogte en start to … verkoop online. Laat je klant de producten afhalen op afspraak of lever thuis.

 

VISUALISEER JE DROOMSALON

Visualiseer… dit werkt héél krachtig… visualiseer hoe je wilt dat je salon eruit ziet, hoe je je zaak WILT hebben. Alles wat je aandacht geef, groeit. Als je dus je angst voor de toekomst teveel aandacht geeft, groeit die angst. Als je je voorstelt dat je een droomsalon hebt, dan groeit dat idee en creëer je ruimte voor nieuwe, frisse oplossingen. Denk na over je belangrijkste doelen en wees héél specifiek in je beelden en ook je emoties.

 

BEPERK DE HOEVEELHEID NIEUWS EN SOCIAL MEDIA.

Die focussen héél veel op angst en alles wat verkeerd loopt. Waarom doen ze dit? Negatief nieuws slaat méér aan dan positief nieuws. Maar als je teveel tijd verliest aan social media, dan kan je die tijd niet meer gebruiken om positieve zaken te bedenken voor je salon. Dus… niet scrollen, maar zélf actief zijn op social media.

 

ZORG VOOR JEZELF EN HOU JE ENERGIE / WEERSTAND HOOG

Hou je energie HOOG! Kijk naar mogelijkheden in plaats van problemen. Denk niet in ‘tekort’ maar in ‘overvloed’. Succesvolle zaken komen voort uit hoge energie.

Hoe krijg je die?

Slaap voldoende (recupereert je lichaam en geest) – neem overdag voldoende tussenpauzes om je stress te laten zakken – ge de natuur in, doe een wandeling of fietstochtje in het groen. Spanning en stress verlagen namelijk je immuniteit.

Beweeg: doe eventueel yoga of mediteer regelmatig, zoek op YouTube naar HRV resonant breathing exercice voor ademhalingsoefeningen die je zenuwstelsel in balans brengen en je immuniteit verhogen.

Volg trainingen, nu je daar misschien ongevraagd tijd voor krijgt.

Let op gezonde voeding: eet veel verse groenten en fruit (extra vitamientjes!). Drink véél water en kruidenthee (hibiscus, gember, vlierbloesem,…), gebruik rijkelijk knofloof, gember, kaneel… beperk bewerkte voeding en suikers (dus even geen frisdranken en/of andere rommel).

Neem preventief extra vitamines en mineralen: vooral vitamine A, C, D, selenium, zink en probiotica kunnen zeer waardevol zijn. Neem eventueel preventief een kruidenmiddel op basis van echinacea, tijm, vlier, eucalyptus, zwarte bes,…

Blijf AAN jezelf en aan je zaak werken. Door je energie HOOG te houden, kan je alle negatieve prikkels die op je afkomen, beter verteren, zodat het minder aan je lijf blijf plakken.
En neem regelmatig een break, een pauze… blijf niet doorjakkeren in de ratrace…

Maak een Spotify lijst met muziek waarvan je vrolijk wordt. Je bankrekening wordt hier niet doorgespekt, maar je bent alleszins wat vrolijker.

Blijf zoveel mogelijk positief en lach bv naar jezelf in de spiegel. Zelfs al is het niet gemeend, dan nog gaan je hersenen het signaal opvangen dat je opgewekt bent en gaan je gelukshormonen voor jou aan de slag. Het kost niets, maar het brengt je wél iets op: rust in je hoofd.

 

GEBRUIK SOCIAL MEDIA

Blijf actief op social media en zet je zaak positief in de kijker. 4 of 5 maal per week geef je waardevolle tips aan je klanten en toekomstige klanten.

 

START TO… BLOG

Start to… blog! Nu méér dan ooit! Weet je niet hoe je hieraan begint, geef dan een seintje. Ik help je op weg. In een blog geef je waardevolle tips. Je maakt je blog kort of lang, dat doet er niet toe… zolang je maar een antwoord geeft op wat de klant graag wil weten en waar ze een probleem mee heeft. Schrijf dus voor je doelgroep.

Als je nu start met een blog, dan plant je zaadjes voor de toekomst. Want een blog zorgt ervoor dat mensen je zien als een expert en dat trekt nieuwe klanten aan. Een blog op je website zorgt er ook voor dat je hoger komt te staan in Google. Heb je geen website waar je je blog op kan plaatsen, zet je blog dan in een nieuwsbrief naar je klanten of zet je blog op facebook, LinkedIn of Instagram. Zo deel je ook je expertise.

 

GA ONLINE

Heb je een live workshop gepland voor je klanten? Denk er eens aan om diezelfde workshop online te geven. Dat kan makkelijk via een facebook live (is voor iedereen toegankelijk) of een live zoom meeting (is enkel voor een groep die inschrijft). Je kan een gratis zoom account aanmaken en dan kan je maximum 40 minuten een workshop geven met meerdere personen tegelijk. Zie dit als een extra service naar je klanten.

 

KUIS JE WEBSITE OP

Heb je de komende week (weken) tijd over, pak dan eens je website aan. Zwier alle overbodige zaken eruit en voorzie nog méér in ‘waarde geven aan de klant’. Zet er waardevolle informatie op, zodat je (toekomstige) klant al weet dat je een expert bent in je vak. Zorg ervoor dat er een bon opstaat voor een gratis huid- of haaranalyse. Zo trek je nieuwe klanten aan.

 

ZET IN OP VIDEO

Leer video’s maken. Heb je nog een weerstand op ‘zichtbaar’ zijn en jezelf laten zien, laat die weerstand dan even varen en probeer het eens. Als je het NIET doet, is het een gemiste kans (zeker in deze coronatijd, waar we misschien even zullen moeten sluiten en een video de enige kans is op contact met je klant…. NU is een goed moment om ermee te starten).

Als mensen op zoek gaan naar iets via internet, gaan ze sneller naar video’s zoeken dan naar een geschreven tekst.  Het enige wat je nodig hebt, is een smartphone en dan kan je al aan de slag. Hou er rekening mee dat je je smartphone plat houdt als je de video op facebook wilt zetten en recht houdt als je die op Instagram wil plaatsen. En onthou… perfectie bestaat niet. Een slechte video is nog altijd beter dan géén.. en als je er nooit aan begint, kan je ook niet beter worden.

 

GEBRUIK EMAIL

Stuur regelmatig een e-mail naar je bestaande klanten en geef daar waardevolle informatie in. Gebruik e-mail niet enkel om je promoties in de kijker te zetten, maar dus ook héél regelmatig om tips te geven en waardevolle informatie te delen.

 

NEEM DIE TELEFOON EN BEL

Bel je klanten eens op en LUISTER. Deze tip is ook héél belangrijk en kan je NU direct toepassen.  Het is nu het perfecte moment, want er zijn méér mensen thuis.  Pak dus die telefoon op en ga in rechtstreeks contact met je klant. Het werkt écht super goed en is een prima manier om je klant te binden aan je zaak. Stel enkele, voor jou interessante vragen en LUISTER!!

Hoe pak je dat concreet aan? ‘Hallo, met Kathleen van Instituut Adagio. Regelmatig bel ik enkele van mijn beste klanten op om te zien wat ik nog extra kan doen voor hen, om hen nog beter van dienst te kunnen zijn. Jij bent één van die goede klanten. Mag ik jou dus even enkele korte vragen stellen? Wat zie jij als je grootste probleem wat betreft je huid/haar? Wat doe je nu al om je huid te verzorgen? Waar heb je nog extra nood aan? Waar kan ik je nog méér van dienst zijn?

 

WEES VOORBEREID VOOR DE TOEKOMST

Maak nu eens werk van je marketingplan. Zet je aan je bureau en maak een plan op. Zet doelen voor jezelf en je salon. Kan je hierbij wat hulp gebruiken, lees dan even de blog over doelen stellen. https://www.business2life.be/wat-is-het-nut-van-doelen-stellen/

Of schrijf je in voor het ondernemerstraject:  www.business2life.be/boost-your-beauty-business.

 

GA SAMENWERKINGEN AAN

Gebruik de tijd die ongewild vrijkomt, om collega’s aan te spreken die iets anders aanbieden als jij en kijk of je kan samenwerken in de toekomst.

 

Fris je salon eens op en ruim op waar nodig

Ga eens door je kasten en zwier alles eruit wat overbodig is.

Welke apparatuur staat ongebruikt en kan nog dienst doen? Maak een nieuwe behandeling op voor dit toestel.

Neem de verfborstel en geef de muren een nieuw kleurtje….

 

Sommige van deze tips klinken misschien héél vreemd in je oren en bij sommige tips voel je echt weerstand? Dat is volkomen normaal… we zijn allemaal gewoontedieren en houden alles graag zoals het altijd was….

Maar aangezien we nu in een vreemde tijd leven, raad ik aan om bovenstaande tips eens te proberen…

 

Zoals Pipi Langkous zei: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan’ !

 

De salons die zich best kunnen aanpassen aan veranderingen, blijven ‘overleven’ en gaan succes boeken. Het is nu niet het moment om bang te zijn om iets te proberen…integendeel… niemand zal je een klein foutje aanrekenen. Dus overwin die angst en ga aan de slag! Ook jij kan dit!

Blijf vertrouwen op jezelf en op je gezond verstand. Zet stappen, durf creatief zijn, durf!! (tout court).  Zet stappen en implementeer. Probeer bovenstaande zaken allemaal uit. Baat het niet, het schaadt zeker niet. Je kan er niets mee verliezen, enkel winnen!

Niemand weet wat er op ons afkomt. Blijf vanuit vertrouwen verder bouwen aan jezelf en aan je salon ! Ga NIET mee in de collectieve angst. Positieve mensen trekken positieve mensen aan en zijn dat nu niet de klanten die we willen? Zo van die positieve 😉

Kijk naar de toekomst en zorg goed voor jezelf en je naasten! Corona gaat ook over!

Take care.

Kathleen

 

Waar kan ik je mee helpen met mijn expertise in ondernemen? Aangezien levenslang leren in onze sector héél belangrijk en broodnodig is, heb ik een leuk aanbod extra voor je uitgewerkt, dat je van dienst kan zijn in deze vreemde periode, waar je misschien ongewild wat tijd op overschot zal hebben….

 

 1. De promoprijzen blijven voorlopig geldig op het volledige ondernemerstraject: je kan blijven inschrijven: zie business2life.be/boost-your-beauty-business
  1. SILVER € 497
  2. GOLD € 1497 ipv € 1997
  3. PLATINUM: € 3997 ipv € 4997

 

 1. Je kan tijdelijk alles modules apart aankopen aan € 149/stuk en € 249/stuk voor de module marketing (is een dikke van 100 bladzijden, waarin je ALLES wat met verkoop te maken heeft, leert). Welke modules zijn er?
  1. Hoe word ook jij een TOP-ondernemer en kan je je als expert onderscheiden?
  2. Financiën (kostprijsberekening, loon uitrekenen, businessplan leren opmaken – je zaak analyseren met een paar heel praktische tools)
  3. Je missie / visie / strategie leren bepalen – een elevatorpitch opmaken en je signature system aanmaken
  4. Doelen stellen – waarom, hoe, dreamboard leren maken, valkuilen opmerken, leren evalueren
  5. Marketing: klanten vinden én binden (offline én online) – een hele dikke cursus van 100 bladzijden met direct toepasbare tips en tricks
  6. Timemanagement: inzicht krijgen in je agenda, tijdrovers ontdekken, tijd leren inschatten, todo’s structureren, jaarplanning leren opmaken, …

 

 1. Stap je NU in in het GOLD traject, dan krijg je (per module) één uur extra individuele begeleiding (als bonus)

 

Geef mij gerust een seintje als je interesse hebt in één of ander extraatje. Het is allemaal heel snel beslist en sommige zaken kan je niet rechtstreeks via mijn website aankopen, maar gaan via mij.

 

P.S. : vind je deze blog waardevol? Deel dan even deze blog. Je maakt er MIJ en een heleboel anderen gelukkig en rustiger mee.

 

Interessante websites en mailadressen:

VOKA: cashflowproblemen?

https://www.voka.be/nieuws/coronavirus-zo-vraag-je-de-10-extra-steunmaatregelen-voor-jouw-bedrijf-aan

 

VLAIO: www.vlaio.be: Vlaams agentschap innoveren en ondernemen.

 

BELGISCHE BEAUTY FEDERATIE: alles wat onze sector aanbelangt www.beautyfed.be

of via facebook: https://www.facebook.com/Beautyfed/

 

corona@febelfin.be voor informatie over UITSTEL terugbetaling leningen.

Als je denkt om in de problemen te komen met de betaling van je leningen, dan kan je NU al langsgaan of even bellen met je bank. Zo kunnen zij een plan opmaken, zodat je niet in moeilijkheden komt.

 

Lees ook nog eens het e-book, met nog wat meer tips om je salon winstgevend te maken

www.business2life.be/e-boek

Similar Posts

Een reactie achterlaten